Profil

Om mig
Jeg er 46 år, bor på en lille gård med 16 tdr. land i det idylliske Nordsjælland med min mand og vores 2 børn, samt 5 heste, 2 hunde, 3 katte, høns og kaniner, altså en typisk "bondegård". Jeg har gennem de sidste 10 år avlet arabere på hobbyplan, men da jeg mistede min elskede avlshoppe i 2013 stoppede jeg med at avle og har pt. 2 arabere.
Ved siden af hestene har jeg min egen virksomhed som farve og indretningskonsulent samt malermester, og har haft det i 15 år nu.
Hestene er mit liv og har altid været det, selvom der har været mange bump på vejen til der hvor jeg er nu og har som de fleste andre hestefolk, haft både gode og dårlige oplevelser med heste og ikke mindst de mennesker jeg har mødt gennem tiden.
Her er min historie....
 
Min vej med hestene
 
Min interesse for heste startede tidligt, jeg ved ikke i præcies hvad alder, men har da et gammelt foto, hvor jeg sidder på familiens fodpude med hjemmelavde tøjler,stigbøjler, pisk i hånden,hjelm på hovedet og er vel en 4-6 år.
Som 7 årig startede jeg på den lokale rideskole, hvor min første rigtige tur til hest ikke var nogen succes, hesten blev forskrækket, jeg blev smidt ad og endte med en hjernerystelse, det var så den ride karriere.
 
Min familie og jeg flyttede,da jeg var 8 år, hvor jeg igen forsøgte mig på den lokale rideskole, min ynglingspony hed Hopsa og levede fuldt op til sit navn, da den altid bukkede og smed af, jeg blev for det meste hængende, og havde hende til sidst for mig selv, da der ikke var andre der ville ride hende, jeg blev på rideskolen i mange år og tilbragte alt min fritid der, hestene og rideskolen blev mit liv.
 
Som 10 årig fik jeg min første pony, en 3 års hoppe af racen Gotlandsruss,en mere stædig og selvstændig dame skulle man lede længe efter, så hun lignede mig meget godt. Jeg tilred hende selv med hjælp fra min ridelære og havde hende et par år indtil jeg blev for stor til hende.
 Som alle andre piger i 8 års alderen der er vild med heste, så jeg jo også hestefilm og den Sorte hingst var min ynglingsfilm, jeg vidste allerede der at jeg ville være galop jockey.
 I folkeskolen havde vi en studievejleder, tiden kom til vi skulle i praktik og da vi blev sprugt hvad vi ville nu og senere i livet, var mit klare svar " jeg ville være jockey" beskeden fra vejlederen var at det kunne jeg ikke blive, det var der ingen fremtid i, man blev ikke bare jockey,så det kunne jeg godt glemme sagde han.....14 dage efter havde jeg fået job i en træningsstald, tog praktik ugen der , jeg var på det tidspunkt 12 år og gik senere hen i lære da jeg var gammel nok.
Jeg arbejdede som sagt efter skole, weekenderne blev brugt på væddeløbsbanerne rundt om i hele landet, nogle gange også i Sverige.
Da jeg kom i lære, var jeg 3 måneder på væddeløbsbanen i Sydney Australien og red træningsheste, jeg var 19 år og var i branchen ialt 6 år, men jeg var på mange tidspunkter i konflikt med mig selv, da hverken ryttere eller heste blev behandlet pænt i vores stald, det var en hård sport og jeg valgte som sagt efter 6 år at stoppe, dels pga. helbreddet men, også fordi jeg havde set bagsiden af medaljen.
 
For mine konfirmationspenge købte jeg min egen hest, en araber/palomino  hingst på 2 år . Han var min soulmate igennem mange år, jeg startede med jordtræning for at opbygge tillid og skabe vores venskab, jeg forelskede mig i araberens sensitive væsen og deres måde at knytte bånd som jeg ikke havde oplevet tidligere, han var grunden til jeg har ox arabere i dag,han var den der bar mig helskindet gennem teenage årene hvor man havde det svært, han var der i med og mod gang, det var altid ham jeg søgte når jeg havde det svært. Han blev kastereret og tilridningen kunne begynde, han var den nemmeste hest at tilride, da vi havde brugt tiden på at skabe tillid og vi var trygge ved hinanden, jeg havde ham i 10 dejlige år og havde den bedste tid sammen med ham, men han måtte desværre aflive ham pga. ringfod da han blev 12 år.
 
Der gik over et år før jeg kiggede efter hest igen og imellemtiden red jeg andres problemheste.
 
I 2002 begyndte jeg så småt at kigge efter hest igen, jeg vidste det skulle være en ren araber denne gang, så jeg besøgte Skandinaviens største araberstutteri hvor de havde mange 2 års hingste/vallakker at vælge imellem, jeg valgte 3 ud af flokken, imellem dem var der en lille forsigtig og sky hingst,næsten sort,med 4 hvide sokker og en bred blis, jeg var solgt på stedet. Jeg begyndte at træne ham fra jorden, opbygge tillid og lære hinanden at kende indtil han skulle tilrides. Tiden kom og jeg havde været oppe på ham 2 gange tidligere uden problemer, men en dag gik det anderledes. Jeg havde en veninde til at hjælpe mig, i det jeg sætter mig op er han ukoncentreret, ( som gammel jockey bliver man lidt ligeglad det er bare op og afsted ) han bliver forskrækket over jeg pludselig sidder ovenpå ham, han sætter i rodeo rundt på banen, jeg bliver smidt af ind i et metal hegn og brækker ryggen, heldigvis havde jeg sikkerhedsvest på, ellers havde jeg siddet i kørestol nu.
 
Da jeg var nervøs for om min hest havde fået traume efter ulykken sendte jeg ham i professionel træning hos en venlig og god træner,  jeg var med på sidelinjen næsten hver dag ,han havde ingen men af oplevelsen heldigvis, tiden gik og dagen kom hvor jeg skulle på ham igen, men noget var gået i stykker indeni, noget jeg aldrig havde oplevet før, selvom jeg havde redet mange skøre og farlige heste/ponyer uden at det rørte mig, jo vildere jo bedre, men nu var jeg nervøs for min egen hest, jeg var angst for at sætte mig op, hvilket jeg aldrig havde oplevet før. Min tillid til ham var gået i stykker, da han kunne mærke min nervøsitet blev han også usikker. Træneren hjalp os stille og roligt igang og det gik langsomt fremad, men jeg var stadig ikke helt tryg ved at sætte mig op på ham.
 Vi var på en clinic med vores træner hvor jeg skulle ride ham på banen, hvilket jeg var meget nervøs for, jeg blev usikker, kunne mærke han blev utryg,jeg valgte derfor at stige af, da jeg skal ned sidder min vest fast på hornet på westernsadlen, jeg hænger på siden og kan ikke komme op eller ned,straks ser jeg for mit indre blik, en panisk hest i fuld galop med mig hængende, men han tog bare et skridt,stod helt stille indtil træneren kom og hjalp mig ned, siden den dag var tilliden tilbage, jeg har i dag den blideste og venligeste hingst og bedste ven gennem 18,5 år,men måtte desværre sige farvel til ham i 2020,han blev kun 20 år,og savnet vil altid være stort.
 
 Avleren jeg købte ham af sagde "pas nu på, en araber bliver hurtigt til flere" og ganske rigtigt,jeg har 2 stk. nu,en datter af min afdøde hingst,som jeg er meget taknemmelig for.
 
Under tilridningen stiftede jeg bekendtskab med fænoment horsemanship,det var vist også på dette tidspunkt Monty Roberts kom med sin film om Shy Boy  jeg var dybt facineret af det han kunne. Jeg så ham flere gang da han var i DK, men den sidste gang var jeg ikke så imponeret mere, jeg havde i mellemtiden deltaget et par gange på Anna Twinnies clinic`s som er uddannet af Monty, men hun havde en lidt anden og blidere tilgang til metoden end Monty.
Gennem årene deltog jeg i flere clinic´s hos flere trænere samt foredrag osv. min viden blev langsomt bredere, jeg plukkede de ting ud jeg kunne bruge, prøvede dem af for at se hvad der virkede og hvad der ikke gjorde, fandt min egen måde at gøre tingene på og har nu gjort det i rigtig mange år, min træning med hestene blev mere struktureret og målrettet.
 
Jeg var efterhånden overbevist om at jeg gerne ville noget med heste, jeg fandt Center for dyreterapis hjemmeside hvor de havde uddannelsen hestevelfærdsrådgiver som lød rigtig spændende, efter 17 måneder var jeg uddannet, men det var så spændende, at jeg fortsatte på overbygningen til adfærdsbehandler, det var aldrig planen, jeg ville bruge det til andet end at udvide min egen horisont, men problemheste har altid tiltrukket mig og jeg elsker at arbejde med den type heste, derfor har jeg udvidet det til at gøre det på et mere professionelt plan. Jeg færdiggjorde min BSc i 2015 og er nu eksamineret adfærdsbehandler.
 
Jeg elsker at arbejde med heste og deres ejere,at kunne hjælpe dem til bedre at kommunikere eller til et decideret adfærdsproblem i hverdagen,det er min drivkraft som har gjort, at jeg vil arbejde mere målrettet og ikke som det oprindeligt var planen, for min egen lærings skyld, men at kunne hjælpe og rådgive folk på et mere proffessionelt plan giver mere mening for mig nu.
 
Dette var min historie om end ikke lidt lang, men det er også små 30 års hesteliv der skal kortes ned til så lidt som muligt for at bevare interessen for læseren, jeg håber du har nydt lidt af den og tak fordi du tog dig tid til at læse den...
 
Venlig Hilsen
Sigi Højdal
 
 
 
 
CV
 
2002
 
3 måneders træning i horsemanship/western ved Rikke Madsen
 
2002 - 2012
 
Diverse Clinic`s og foredrag
 
Rikke Madsen  ( med hest )
Ute Lehman ( uden hest )
Shane Mosele ( privat session og 2* horsemanship clinic`s )
Heike Wilde ( positiv træning clinic`s )
Claus Hempling ( privat session )
Amanda Barton ( med hest )
Anna twinnie ( med og uden hest )
Monty Roberts live ( 2* Herning )
Marianne Florman ( privat session )
Dyrlæge Christina Suntum Sørensen foredrag om bidtilpasning
Foredrag om hesten som atlet
3 dages workshop med Gillian Higgins Biomecanic/anatomi
2 dages kursus med Gillian Higgins Pilates for horses/biomecanic in riding
 
 
Uddannelse som hestevelfærdsrådgiver ved Center for dyreterapi på 17 måneder med følgende indhold:
 
Fag/underviser
Bettina Hvidemose
Etologi/adfærd                                                      
Indlæringspsykologi 1                                         
Indlæringspsykologi 2 
Dyrlæge Heidi Nielsen                                       
Sygdomslære,pleje og                                        
intro til hestemassage
Bettina Hvidemose                                     
Indlæringspsykologi praktisk 1                        
Indlæringspsykologi praktisk 2
Kiropraktor Rikke Andersen                        
Anatomi og biomekanik
Dyrlæge/kiropraktor Tone Lygren
Gymnastisering af hesten fra jorden 1           
Gymnastisering af hesten fra jorden 2
Sadelmager Kit Hansen           
Sadler
Stine Joy Langkilde
Centreret ridning 1
Centreret ridning 2
Centreret ridning 3
Bettina Hvidemose                                             
Pædagogik
Ergonom Christina Keppie
Ernæring og hove
                                                            
 Videreuddannelse til adfærdsbehandler med speciale i hest: 
Bettina Hvidemose
 
Examined Animal Behavior Counselor ( Exam ABC )
Bachelor of Sciences in Animal Behavior Therapy  ( Bsc ABT )
 
Uddannelsen vare 20 måneder med følgende indhold:
 
Udviet etologi hest/hund
Medicinsk/naturmedicinsk behandling af adfærdsproblemer
Avanceret indlæringspsykologi i relation til adfærdsbehandling
Forbyggende træning i relation til adfærdsproblemer
Angst og tilvænningsprocedure
Manglende kontrol
Aggression
Øvelser i individuel terapi
Problemadfærd og patologisk adfærd
Introduktion til massage og KST hest/hund
Dyrevelfærd hest/hund
Træning af andre arter
Avanceret praktisk træning
 
Opgaver:
 
Udvidet etologi 1
Udvidet etologi 2
Udvidet indlæringspsykologi 1
Udvidet indlæringspsykologi 2
 
Speciale: " træning af heste i forbindelse med indlæringspsykologi bevidst/ubevidst"
 
12 cases med adfærdskonsultationer
 
2018
 
2 dages Workshop/diplom med Gillian Higgins
Anatomi/biomekanik
 
2019
 
2 dages workshop  med Gillian Higgins
Bevægelse/anatomi/biomekanik
 
2020
 
Afholdelse af workshop med Pauline Preston bomkursus del 1
 
Samt del 2
 
2022
 
Horses inside out by Gillian Higgins
Online video lecture:
 
2 Marts 
Head antomy
 
6 April 
The biomechanics of bending 
 
2023
 
Aninmal training 101 Dr. Jenifer A. Zeligs
 
Online course Foundations of training 3 part series 18 lektioner
 
1. The ethics and science of training
2. Introduction to communication
3. The art of training: Successive approximations
 
Oktober
 
Foredrag 24 Behaviors of pain in ridden horses Sue Dyson
 
3 dages seminar Ken Ramirez
 
1. How we work with Shy or Skittish Animals
Agression Treatment and Mangement
Consulting Skills
2. Reinforcement Strategies
Handling Animal Mistakes Positively
Avoiding Common Trainer Errors and Traps
3. Choice and Control
Simplifying Complex Training Tools
Concept Training
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sigi Højdal | Sodemarksvej 27, 3230 Græsted  | Tlf.: 40277178 | cazja1977@gmail.com